Uteplats och balkong

I flera av våra bostäder finns uteplats eller balkong. En fin och välskött balkong eller uteplats är ett extrarum som uppskattas av många!

Blomlådor och krukor på balkong

Kom ihåg att blomlådor ska sitta på insidan av balkongräcket. Tänk också på att ta hänsyn till grannen under dig om du vattnar blommor på balkongen.

Byggnation eller större förändring av balkong eller uteplats

Vill du bygga altan, glasa in din balkong, sätta upp markiser, plantera ett träd eller göra någon annan typ av förändring på din balkong eller uteplats? Då behöver du ett godkännande från Alingsåshem, innan du sätter igång.

Ta kontakt med din förvaltare, så ser vi vad som är möjligt för just din bostad. Kontaktuppgifter till din förvaltare hittar du under Fastighetskontakter på Mina sidor.

Tänk på att inte skruva, dra i krokar eller spika i husfasad eller balkongtak då det kan skada huset.

Fåglar

Om du vill mata fåglar, är du välkommen att göra det utanför våra bostadsområden.

Fågelmat kan dra till sig skadedjur och öka mängden fågelspillning i området. Därför är det inte tillåtet att mata fåglar från balkong, på uteplats eller gårdar.

Grillning

Om du vill grilla på balkongen, använd elgrill. Elgrill är den enda typ av grill som får användas på balkong, på grund av brandrisk och av hänsyn till dina grannar.

På uteplats eller på gårdar får du använda el-, kol- eller gasolgrill. Engångsgrillar ska inte användas på våra gårdar. Tänk på att grilla en bit bort från huset, med tanke på brandrisk och av omtanke med din omgivning.

Du får gärna använda de gemensamma grillplatser som finns i flera av våra bostadsområden.

Skaka mattor på gården

Gå ut på gården om du ska skaka sängkläder eller piska mattor.

Om du skakar mattor genom fönstret eller från balkongen kan damm och smuts ta sig in på grannars balkonger eller genom öppna fönster.

Ta hand om din uteplats och balkong

Som hyresgäst ansvarar du för att vårda och sköta om din balkong eller uteplats, på motsvarande sätt som du ska ta hand om din lägenhet. Det innebär att du ska hålla balkongen ren, kratta löv på din uteplats, klippa gräsmattan, beskära buskar med mera.