Värme och ventilation

För oss är det viktigt att alla hyresgäster har ett gott inomhusklimat. När vi pratar om ”inomhusklimat” menar vi temperatur i kombination med luftkvalitet.

I de flesta av våra lägenheter använder vi ett automatiserat värmesystem som ser till att temperaturen i rummet alltid hålls runt 20 grader. Andra system gäller om du bor i passivhus med egen temperaturkontroll, eller i radhus med kallhyra.

Vid snabba väderomslag kan systemet behöva lite tid på sig för att komma upp i rätt temperatur. Det är extra vanligt på hösten och vintern.

Om temperaturen är lägre än 20 grader ber vi dig först kontrollera att alla element är på. Mät sedan inomhustemperaturen genom att sätta upp en termometer på en innervägg. Sätt termometern drygt en meter från golvet. Lägg inte termometern i fönstret, eftersom det ger missvisande resultat.

Gör en felanmälan om det är kallare än 20 grader inomhus under två till tre dagar.

Tips för att få det svalare i din lägenhet

Stäng ute värmen på dagen

Dra för persienner eller gardiner på dagtid för att stänga ute solens värme. Detta gäller särskilt fönster i söderläge.

Håll fönster och dörrar stängda under de varmaste timmarna, annars släpper du in den varma utomhusluften. Använd gärna en fläkt för att få luften att cirkulera.

Kyl ner lägenheten på natten

Vädra bara på kvällar och nätter, det vill säga när utomhustemperaturen är lägre än inomhus.

Om det är möjligt kan du ställa upp fönster och dörrar så att det blir korsdrag, det bidrar till att sänka temperaturen.

Undvik värmekällor inomhus

Stäng av apparater som utstrålar värme, till exempel datorer, tv och annan elektronik. Tänk på att stänga av dem helt, eftersom de genererar värme även i stand-by-läge.

Undvik att använda ugn, spis och diskmaskin under de varmaste timmarna på dagen.

Tips för att få det varmare i din lägenhet

Möblera inte för nära elementen

Om möbler står för nära elementen kan värmen inte sprida sig ut i resten av rummet. Håll ett avstånd på minst 10 centimeter.

Täck inte termostaten med gardinen

Om dina gardiner hänger för nära elementets termostat, kan termostaten få svårt att känna av temperaturen i rummet. Resultatet blir att fastighetens värmesystem tror att det är varmt i din lägenhet och minskar värmen.

Stäng fönster och balkongdörrar

Vädra gärna, men tänk på att vädra kort och effektivt. Vädrar du länge blåser värmen ut och det tar tid för värmesystemet att värma upp lägenheten igen.