Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Sep 16, 2020

Praktikstart för Inkluderande Bygg i Alingsås

Från uppstartsmöte till praktikstart på ett år. De fem eleverna på Inkluderande bygg i Alingsås har gjort en termin i skolbänken och är nu ute på sin första praktik.

För några veckor sedan startade eleverna på Inkluderande Bygg i Alingsås sin praktik på Peabs olika byggprojekt inom Alingsås kommun. Vi var nyfikna på hur det känns, några veckor in i praktiken.

Ulrika Aiff, elevernas svensklärare, sammanfattar deras upplevelser:

– Eleverna är så tacksamma för den här möjligheten och känner sig verkligen inkluderade på arbetsplatsen. De vågar prata mer och lär sig mycket genom att lyssna och snappa upp ord och uttal. Främst uppskattar de att vara med i ett sammanhang med morgonmöten, kontakten med arbetskamraterna – och nyfikna skolbarn utanför staketet. Det känns jättebra.

Upplägget för de fem eleverna under hösten är praktik på byggarbetsplats fyra dagar i veckan och resterande tid tillbringas i Bygghallen på Alströmergymnasiet där de lär sig svenska och byggteknik. Eleverna kommer att rotera mellan de olika praktikplatserna: Noltorpsskolan, Peab Byggservice och Peab Bostads projekt Brf Ädellövskogen.

Lina Karlsson, projektledare på Noltorpsskolan tycker det är spännande att praktiken har startat.

– Då det här är vårt pilotprojekt, är vi väldigt nyfikna på att höra om hur den praktiska delen av utbildningen kommer att fungera och tas emot av deltagarna, säger Lina och fortsätter:

– Vi hade första uppstartsmötet tillsammans med Alingsås kommun och Peab i augusti 2019. Det känns fantastiskt att vi tillsammans har hjälpt varandra att starta upp konceptet på så kort tid.

Inkluderande bygg är ett pilotprojekt mellan Alingsås kommun, Alingsåshem och Peab i syfte att ge nyanlända en möjlighet till utbildning i bygg och svenska genom arbetsplatsförlagt lärande. Målet är att eleverna ska få anställning i byggbranschen och bli självförsörjande efter utbildningen.

På bilden syns Lina Karlsson, projektledare Alingsåshem och Daniel Gyllsdorf, platschef på Peab, på en av praktikplatserna: Noltorpsskolan.