Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Apr 11, 2022

Årets granne bor på Citronen

Stort grattis till Ayse Aydin som har utsetts till Årets granne! Hon nominerades av grannen Siv som är tacksam över att ha en Ayse tittar till henne, bjuder på storkok och gör att hon känner sig trygg.

Ayse Aydin bor på Citrongatan tillsammans med sin man och sina två barnbarn. I augusti har hon bott i sin nuvarande lägenhet i sex år. Ayse nominerades av sin granne Siv, som bor i samma trappuppgång.

Ayse förklarar att deras vänskap började med att Siv hälsade henne välkommen när hon flyttade in.

— Sedan dess har vi alltid pratat när vi har setts. Nu har vi fått hålla lite avstånd på grund av pandemin, men jag har ändå fortsatt lämna över en tallrik om jag bakat något. Och Siv brukar bjuda tillbaka, till exempel har hon kommit över med pannkakor, säger Ayse som tycker det är viktigt att ha kontakt med sina grannar.

Naturligt att hjälpa till

Om Ayse reser bort eller om Siv är borta hjälps de åt att hålla koll på varandras lägenheter. Ayse har märkt att det blir mindre vanligt att ha en nära kontakt med sina grannar, men själv tycker hon att det är naturligt.

— Jag är uppvuxen på landet i Turkiet och där hjälpte man varandra. Här kanske det är mer ovanligt att man känner och hjälper sina grannar, men jag tycker att det är enkelt. Om jag ändå bakar delar jag gärna med mig till Siv, hon bor ju mitt emot. Hon har faktiskt blivit som en syster till mig.

Gillar inte bråk

När Ayse ska beskriva vad hon tycker är viktigt hos en granne framhåller hon vikten av att ta ansvar för att man delar på ett hus och att grunden till en bra grannsämja är att kunna prata med varandra.

— Jag gillar inte bråk och tycker det är mycket bättre att prata med varandra om det är något problem. Sedan tycker jag att det är viktigt att ta hänsyn, så att man inte stör varandra, säger Ayse.

Vinrankan glädjer många

Balkongen i Ayses lägenhet vetter mot en av lekplatserna i området. Här odlar hon vindruvor vars blad hon använder till dolma. Själva vindruvorna uppskattas även av andra i området och Ayse delar gärna med sig till de som vill smaka.

— En flicka här i området kommer ibland förbi och frågar om hon får ta några vindruvor och självklart får hon göra det. Jag får så många vindruvor att det räcker till både barn och vuxna, säger Ayse och visar en bild på den stora vinrankan som klättrar sig upp på balkongen.

Man ska vara snäll

Ayse avslutar med att beskriva vad hon tycker är det viktigaste för att vara en bra granne.

— Man ska vara snäll! Är man snäll, är andra snälla tillbaka.