Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Sep 15, 2022

Skördefest i Gräfsnäs!

Hyresgästerna på Bjärkevägen har skördat potatis ur ett gemensamt land som sattes i våras. Sedan firades det med halv special – med mos från egna landet.

I våras fick vi hjälp av en lokal lantbrukare att plöja upp ett 150 kvm stort potatisland på en outnyttjad gräsyta på Bjärkevägen, och även att sätta och kupa potatisen under sommaren.

Nu var det dags att skörda och dela upp potatisen mellan alla hyresgäster, och det var en fantastiskt trevlig kväll. Ljummen höst, glada deltagare och stora fina potatisar. Sorten heter Connect och utsågs till ”Årets potatis” 2020. Den står emot vanliga potatissjukdomar och ger stora skördar. Vilket vi kan intyga efter att ha både tagit upp och smakat den.

– Jag har själv odlat i hela mitt liv och önskar att det var en självklarhet för alla att kunna göra det. Att göra om en gräsyta till odlingsbar mark för våra hyresgäster känns jättebra. Jag hoppas att fler av våra hyresgäster vill engagera sig i möjligheten att odla egen mat på våra fastigheter, säger Johan Melander, fastighetsförvaltare på Bjärkevägen.

Efter skördandet bjöds det på halv special med mos på egenodlad potatis från Bjärkevägen och en stund för småprat och umgänge.

Det här projektet är en del av vårt hållbarhetsarbete. Att nyttja oanvänd gräsyta till odling och att engagera våra hyresgäster i gemensamma aktiviteter och hållbart tänkande är både smart, roligt och givande för alla.

Samarbete när hyresgästerna på Bjärkevägen tar upp sin potatis.

Emma tar upp potatis. Connect är en frisk sort som ger stor skörd.

Efteråt firades det med korv och hemlagat mos på egenodlad potatis.