Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Sep 26, 2018

Studiecirkel om Grannsamverkan

Vill du samarbeta med dina grannar för trygghet i ert bostadsområde? Nu finns chansen att lära sig mer om Grannsamverkan.

Kommunpolis Lotta Jofjord, kommunens folkhälsostrateg Charlott Klug och Alingsåshems bokonsulent Fredrik Lindvik hoppas att fler hyresgäster ska vilja starta Grannsamverkansgrupper.

 

– Många tror kanske att Grannsamverkan enbart siktar mot bostadsinbrott, men det kan ha goda effekter på mycket annat, som minskat klotter och skadegörelse eller ökad trygghet i tvättstugan, säger Lotta Jofjord som är kommunpolis i Alingsås.

Gratis studiecirkel
I höst satsar Polisen och kommunen extra för att inspirera invånare i Alingsås tätort och Bjärke att starta Grannsamverkan. Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan anordnar de en gratis studiecirkel för alla intresserade.

Praktiskt och socialt
Cirkeln hålls under tre tillfällen och kommer att gå igenom vad alla själva kan göra för att förebygga inbrott och hur man bildar en Grannsamverkansgrupp i sitt område.
– Dels handlar det om praktiska saker som att stöldmärka ägodelar och låsa in redskap. Men en viktig del är också att känna sina grannar, hälsa på varandra och reagera om någonting onormalt händer, säger Charlott Klug som är samordnare för det lokala brottsförebyggande rådet och även  folkhälsostrateg i kommunen.

"Trygghet en del av folkhälsan"
Charlott Klug poängterar att trygghet är en viktig del av just folkhälsan och att tryggheten kommer automatiskt när man känner fler människor i sitt bostadsområde och har ordning på sådant som lås, dörrar och fönster.

Öppen för alla
Studiecirklarna startar den 15 respektive 16 oktober  och vänder sig till alla oavsett boendeform.
– Om det finns ett stort intresse från personer som bor i hyreshus så gör vi gärna en egen studiecirkel som handlar om just hyresrätter, säger Lotta Jofjord.

 

Här anmäler du dig till kursen i Alingsås.

Här anmäler du dig till kursen i Sollebrunn.

Sista anmälningsdag är 10 oktober. Uppge gärna i anmälan att du bor i hyreshus!