Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Feb 13, 2019

Spaden i marken för trähuset Pumpan

Nu har bygget av Alingsås första hus med hyreslägenheter för unga vuxna satt igång.

Under våren får ena halvan av parkeringsdäcket på Lövskogsgatan i Noltorp en radikal omgörning. Här, vid foten av Nolhaga berg, ska det nu växa fram ett tvåvåningshus i korslimmat trä med lägenheter riktade till unga vuxna.

– För Alingsåshem är det angeläget att bygga för unga vuxna, eftersom det är en av de grupper som har svårast att ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt är Pumpan en byggnad som har någonting att tillföra Alingsås som trästad, säger Alingsåshems vd Lars Mauritzson.

Pumpanhuset tillverkas av Nock Massiva Trähus i Älvängen som färdiga lägenhetsmoduler och byggs på plats av Peab. Varje lägenhet levereras till byggarbetsplatsen som en egen ”låda”, i det närmaste komplett färdig med badrum, kök, dörrar och fönster. Det gör att byggtiden blir mycket kortare än vid ett traditionellt husbygge.

– Vi är glada att få hjälpa Alingsåshem att bygga klimatsmarta och energieffektiva bostäder för unga vuxna, säger Örjan Landström, vd på Nock Massiva Trähus.

Husets ytterväggar täcks av fasadskivor i skiffermönster, men på insidan domineras rummen av de bärande, vitlaserade träväggarna. Att bygga med korslimmat trä är ingenting nytt, men det har hänt mycket sedan de timrade stugorna, påpekar Kia Björling som är arkitekt i projektet:

– På Pumpan ger träet en nordisk, ljus känsla. Det blir som en nytolkning av det traditionella trähuset vi är vana vid i Alingsås.

Av Pumpans totalt 26 lägenheter kommer 22 att vara ettor. De övriga fyra lägenheterna är treor, som är tänkta som så kallade ”kompislägenheter”. Det innebär att de har två lika stora sovrum och därmed enkelt kan delas av två personer, vilket både minskar kostnaderna och ökar gemenskapen. Alingsåshem räknar med att lägenheterna ska bli möjliga att söka nu under våren och att de nya hyresgästerna ska kunna flytta in till hösten.

 

 

Mer information finns på www.alingsashem.se/pumpan