Publicerad

Skördefest i Gräfsnäs

Hyresgästerna på Bjärkevägen har skördat potatis ur ett gemensamt land som sattes i våras. Sedan firades det med halv special – med mos från egna landet.

Ett eget potatisland

I våras fick vi hjälp av en lokal lantbrukare att plöja upp ett 150 kvm stort potatisland på en outnyttjad gräsyta på Bjärkevägen, och även att sätta och kupa potatisen under sommaren.

Skördefest

I september var det dags att skörda och dela upp potatisen mellan alla hyresgäster, och det var en fantastiskt trevlig kväll. Ljummen höst, glada deltagare och stora fina potatisar.

Sorten heter Connect och utsågs till ”Årets potatis” 2020. Den står emot vanliga potatissjukdomar och ger stora skördar. Vilket vi kan intyga efter att ha både tagit upp och smakat den.

Efter skördandet bjöds det på halv special med mos på egenodlad potatis från Bjärkevägen och en stund för småprat och umgänge.

Odla egen mat

– Jag har själv odlat i hela mitt liv och önskar att det var en självklarhet för alla att kunna göra det. Att göra om en gräsyta till odlingsbar mark för våra hyresgäster känns jättebra. Jag hoppas att fler av våra hyresgäster vill engagera sig i möjligheten att odla egen mat på våra fastigheter, säger Johan Melander, fastighetsförvaltare på Bjärkevägen.

Potatislandet i Gräfsnäs är en del av vårt hållbarhetsarbete. Att nyttja oanvänd gräsyta till odling och att engagera våra hyresgäster i gemensamma aktiviteter och hållbart tänkande är både smart, roligt och givande för alla.