Publicerad

Smartare temperatur på Citronen

En liten vit dosa i hallen eller vardagsrummet. Det är del av ett smart energisystem som vi just nu installerar i området Citronen.

Alingsåshems energitekniker Michael visar hur sensorerna ser ut

Alla 304 lägenheter på Citronen är med i vårens projekt, där vårt mål är att få en jämnare och bättre inomhustemperatur samtidigt som vi minskar energibehovet. Den lilla vita dosan är en sensor som hela tiden skickar information om temperatur i lägenheterna, utomhustemperaturen, vind, information om byggnaden och väderprognosen.

Mottagaren är ett smart system som kan anpassa hur mycket energi som behöver skickas till byggnaden för att temperaturen ska hållas på en behaglig nivå. Kort sagt kommer vi tack vare sensorerna alltid att ”ligga lite före” vädret – det minskar risken för att lägenheterna drabbas av kalla perioder, eller att vi tillför för mycket värme och ”eldar för kråkorna”.

Vi kommer åt systemet via en digital portal, där vi snabbt kan se om något händer med temperaturen i byggnaden eller i lägenheten. Portalen har en AI-lösning som lär sig byggnaden över tid, och själv kan göra smarta anpassningar.

Nytt system

De senaste två åren har vi även installerat smarta sensorer som mäter inomhustemperatur i cirka 200 lägenheter på Bolltorp, Hantverksgatan och Arkitektvägen. Här har vi installerat systemet Egain. På Citronen gör vi ett samarbetsprojekt där vi kommer att samarbeta med Alingsås Energi och Telia i ett nytt system.