Publicerad

Byggstart av Alingsås kommunhus

Nu bygger vi Alingsås nya kommunhus! I de gamla fabrikslokalerna (Kabomhuset) kommer förvaltningarna samlas för en enklare och mer effektiv kommunal service.

Fem av förvaltningarna i Alingsås kommun kommer samlas under samma tak i det gamla Kabomhuset vid Kungsgatan/Västra Ringgatan/Drottninggatan. Det nya kommunhuset blir modernt, hållbart och ger alingsåsaren en väg in för kommunal service.

Vad händer i höst

Projektet startar med att riva ett gårdshus på innergården och då öppnar vi upp en ny infart för byggtrafik från Västra Ringgatan. Det innebär att från:

  • 2 oktober spärras parkeringarna närmast Drottninggatan av samt en ny infart för byggtrafik öppnas upp från Västra Ringgatan.
  • 23 oktober spärras hela Kabomparkeringen av på grund av markarbete. Vi hänvisar till andra parkeringsplatser i centrum, exempelvis Estrad, Nolhaga eller Savannen.

Du kan följa projektet på: www.alingsas.se/kabom Länk till annan webbplats.

Vårt uppdrag

2021 gav kommunfullmäktige Alingsåshem i uppdrag att bygga om huset till ett kommunhus och kontor för kommunens förvaltningar.

Genom att utveckla de tidigare fabriksbyggnaderna på ett hållbart sätt utvecklar vi Alingsås stadskärna, fyller kvarteret med nytt liv och bevarar Alingsås historiska stadsbild.

Varför huset kallas Kabom

Kabom står för ”Konfektions AB Oscar Molander”. Oscar Molander tillverkade herrkläder och var ledande i konfektionstillverkningens utveckling. Han köpte och utvecklade det som idag kallas Kabomhuset, och byggde 1923 den stora fabriksbyggnaden i tre våningar. Kläderna såldes under varumärket ”Kabom”. Verksamheten lades ner på 60-talet.

Under åren har Kabomhuset inrymt föreningsverksamhet, bibliotek, kommunala förvaltningar, rep-lokaler för lokala band och mycket mer. Från 2026 blir det Alingsås nya kommunhus.