Publicerad

Aktivt arbete för en rättvis bostadskö

Alingsåshems kundservice arbetar för att vi ska ha en rättvis bostadskö och för att våra lägenheter inte hyrs ut olagligt i andrahand eller används på fel sätt.

Är den som bor i lägenheten folkbokförd på adressen, och har den personen fått lägenheten på rätt sätt? Det är frågor vi ställer oss när vi arbetar för att motverka oriktiga hyresförhållanden.

En rättvis bostadskö

Alingsåshems kundservice arbetar för att upptäcka om lägenheter hyrs ut olagligt i andrahand, via svarta kontrakt eller på annat sätt nyttjas på ett felaktigt sätt. Det är viktigt både för att vi ska ha en rättvis bostadskö, och för att övriga hyresgäster ska känna sig trygga i sitt boende.

För att hitta felaktiga hyresförhållanden kontrollerar vi bland annat att nyinflyttade hyresgäster har folkbokfört sig på rätt adress. Med jämna mellanrum går vi också igenom vårt bostadsbestånd för att upptäcka om något inte stämmer.

Lägenheter återförs till kön

De senaste fem åren har Alingsåshem tagit tillbaka 41 lägenheter som hyrts ut felaktigt. De lägenheterna har sedan kunnat föras tillbaka till vår bostadskö för att hyras ut på nytt, och rätt sätt.

Bra att veta: uthyrning i andra hand

Som hyresgäst har du möjlighet att hyra ut din lägenhet i andra hand om du har giltiga skäl enligt hyreslagen. Men innan du kan hyra ut din lägenhet är det viktigt att du har skickat in och fått en ansökan godkänd av Alingsåshem.
Att låna ut sin bostad till en familjemedlem eller kompis räknas också som en andrahandsuthyrning och kräver tillstånd. Under Uthyrning kan du läsa mer om till exempel villkoren för andrahandsuthyrning.

Bra att veta: flyttanmälan

Senast en vecka efter att du flyttat in ska du ha anmält din nya adress till Skatteverket. Du hittar tips och länkar som är bra att ha inför flytten här på vår hemsida.

Har du misstankar om oriktig uthyrning?

Vi tar gärna emot tips och funderingar om du misstänker att något inte stämmer med en lägenhet. Meddela någon på vår kundservice eller hör av dig till oss på info@alingsashem.se