Skyddsrum

I Alingsåshems områden finns ett antal skyddsrum. Här har vi samlat några fakta som kan vara bra att veta om skyddsrum.

Hittar du inte svaret på din fundering finns Frågor och svar om skyddsrum Länk till annan webbplats. på MSB:s hemsida (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap).

Några korta fakta om skyddsrum

  1. Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.
  2. Skyddsrum ska alltid vara uppmarkerade med en tydlig skylt märkt "skyddsrum".
  3. Det finns skyddsrum i många av Alingsåshems fastigheter. På MSBs hemsida finns en interaktiv skyddsrumskarta Länk till annan webbplats. där du kan själv kan leta upp ditt närmaste skyddsrum.
  4. Vid händelse av krig blir du uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om skyddsrummet ligger i Alingsåshems hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen, det vill säga att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
  5. Svenska skyddsrum är endast avsedda för människor, du får alltså inte ta med ditt husdjur in.
  6. I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida hittar du en lista på saker som kan vara bra Länk till annan webbplats. att ta med till ett skyddsrum.
  7. Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen för sitt ändamål. För mer info läs gärna på MSB:s hemsida Länk till annan webbplats..