Nybyggnation Nolhaga ishall

En ny ishallsanläggning ska byggas i Nolhaga. Den nya hallen blir en förbundshall i två våningar med plats för 500 åskådare.

Den nya anläggningen

Den nya anläggningen beräknas till cirka 5 800 kvadratmeter, i två våningar. Den har planerats utifrån de riktlinjer som både svenska konståknings- och svenska hockeyförbundet tagit fram och ska bland annat uppfylla kravet för matcher i division 1.

Den nya hallen kommer inrymma, förutom en isyta med tillhörande avbytarbås, omklädningsrum och förråd för föreningarnas verksamhet, även ha plats för kafédel, kontor, gym- och uppvärmningsyta samt konferensrum.

Illustration Nolhalla ishall

Illustration av nya Nolhalla ishall av Wahlström & Steijner

Energieffektiv byggnad

Den nya anläggningen är planerad utefter bästa möjliga energieffektivitet utifrån byggnadstekniska förutsättningar. Bland annat kommer den nya anläggningen främst värmas upp genom återvunnen värme från kylmaskinerna samt återanvända smältvatten från ispisten genom ett slutet vattensystem vilket ger en minskad vattenförbrukning. Taket på anläggningen utrustas med solceller för en driftoptimering.

Kostnader för drift (el, fjärrvärme etc) i den nya anläggningen beräknas till cirka 176 kr/m² jämfört med befintlig ishall på 361 kr/m².

Överskottsvärme till parkbadet

Överskottsvärmen som alstras i den nya ishallsanläggningen kommer levereras till Nolhaga Parkbad vilket ger en minskad driftkostnad för parkbadet.

Illustration av nya ishallen i Nolhaga Allé. Arkitekt: Wahlström & Steijner.

Illustration av Nolhalla ishall. Arkitekt: Wahlström & Steijner.

Bakgrund

Den nya ishallsanläggningen byggs för att tidigare ishall är uttjänt och behöver rivas, samt att föreningslivet har ett behov av en nyanläggning med en standard som motsvarar dagens behov.

Nolhalla ishall, den äldre.

Bild av tidigare ishall i Nolhaga, Alingsås