Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Apr 8, 2022

Kv Bananen finalist i tävlingen Årets bästa renovering

Alingsåshems renoveringsprojekt på Kvarteret Bananen, Mjörngatan, i Noltorp har blivit utvalt som en av tre finalister i Allmännyttans tävling Årets bästa renovering 2022.

Ett klassiskt område från 60-talet

Kv Bananen består av totalt 400 lägenheter byggda mellan 1964–1967. Renoveringen av Mjörngatan på Kv Bananen är en del i vårt helhetsgrepp kring området Noltorp: ett arbete som påbörjades för flera år sedan med såväl stamrenovering som byggnation av de två punkthusen Noltorpshöjd. Även om- och tillbyggnationen av Noltorpsskolan är en del i vår satsning.

Renovering, fristående tvättstuga och nya lägenheter

Renoveringen av Kv Bananen är indelat i tre etapper. Den första etappen genomfördes på Mjörngatan 5 under 2020 med renovering av 38 lägenheter. Dessutom omvandlades en lokal och en tvättstuga i huset till två helt tillgängliga lägenheter. Som kronan på verket, en ny fristående tvättstuga med energismarta lösningar, sedumtak och stora fönster för extra trygghet.

Samverkan, omsorg och valfrihet

Att arbeta i ett långsiktigt partneringprojekt med en entreprenör har gett oss möjlighet att efter varje deletapp fila på projektet för att lägga till ytterligare åtgärder, snabba på processer och genom öppen dialog arbeta för projektets bästa.

Att ta tillvara på husens och områdets kvaliteter har också varit viktigt för oss. Att tillverka nya entrédörrar i originalutförande i trä är till exempel inte den billigaste lösningen, men det är ett sätt att bevara en känsla. Av samma anledning har vi valt att rusta upp fasaden till nyskick, men behålla utseendet från 1960-talet.

Ytterligare en fråga som varit viktig för oss är valfrihet för våra hyresgäster: i allt från nivå på renoveringen till beslut om färg på golvmattor.

Juryns kommentar

Väl genomarbetat projekt. Ett fint sätt att bevara husens gamla 60-talsstil framför allt i fasaderna. Bra byggprocess tack vare en framgångsrik partneringmodell. Stor valfrihet för hyresgästerna.

Mer om tävlingen och Kv Bananen

Vinnaren koras 18-19 maj under Allmännyttans Fastighetsdagar i Sundsvall.

Mer information om tävlingen Årets bästa renovering hittar du hos Sveriges Allmännytta.

Här kan du läsa mer om renoveringen av Kv Bananen.