Snabblogin till Mina sidor

Nyheter

Nov 22, 2017

Snö och is – så funkar det

Vinter och snö! Men när skottar vi?

Detta är första vintern som Alingsåshems egen personal inte själva är ute och skottar på gårdarna. I stället utförs all snöskottning och halkbekämpning av en och samma entreprenör: Svensk Markservice
– Dels tror vi att det blir bättre när någon har ett helhetsansvar för att ta hand om snön. Dels blir inte resten av verksamheten störd av ett plötsligt snöfall. När alla fastighetstekniker var tvungna att ge sig ut och skotta samtidigt fick vi förut ställa in 15–20 möten med hyresgäster. Men det slipper vi ju nu, säger Alingsåshems driftchef Hannu Kärki.

När är det då dags att börja ta bort snön?
Grundregeln är att skottningen ska börja när det ligger fem centimeter snö på marken. Men hur vädret utvecklas under dagen spelar förstås in. Om det ska bli uppehåll, töa lite och sedan bli smällkallt, är det viktigt att skotta illa kvickt så att snön inte fryser till is. Men om det ska fortsätta snöa en halv dag till kan det vara bättre att vänta lite.
– Vi håller koll på väderleksrapporterna och har regelbundna avstämningar med vår entreprenör för att avgöra när det är dags att åka ut, säger Hannu Kärki.